Angst training paardrijden

Paardrijden met angst

Bang zijn op een paard is voor velen herkenbaar. Je bent te afwachtend of reageert juist te heftig. Je verliest het plezier in het rijden en dat is zonde. Het goede nieuws: met de juiste aanpak kan angst verdwijnen.

Waardoor ontstaat angst?
Angst is een overlevingsmechanisme en een reactie op gevaar. Het is een emotie die zo oud is als de mensheid zelf. In een levensbedreigende situatie helpt angst ons alert te zijn en te voorkomen dat we opnieuw in zo’n situatie komen. Sommige mensen zijn eerder bang dan andere. Een belangrijke factor bij het ontstaan van angst is het gevoel van controle. De ene mens heeft in veel situaties het gevoel van controle. Andere mensen hebben vrij snel het gevoel geen controle te hebben.

Per paard verschillend
Als je het gevoel hebt dat je de controle kwijt bent, neemt de angst het over. Als we dit naar het paardrijden vertalen, is het ook duidelijk waarom we op het ene paard angstiger zijn dan op het andere. Blijkbaar hebben we op het ene paard meer het gevoel de controle te hebben dan op het andere. Je bent een keer gevallen en dat had je niet verwacht. Waar je dacht dat je controle had, blijkt dat niet zo te zijn.

Je bent bang, wat gebeurt er met je?
Angst leidt tot een verhoogde ademhaling en spanning met fysieke verschijnselen. Uit onderzoek is gebleken dat de ruiter zijn spanning en ook zijn ontspanning overbrengt op zijn paard. Verder reageert iedereen anders als hij bang is. De manier van reageren van de ruiter heeft direct consequenties voor de communicatie met je paard.

Wat te doen als je bang bent?
Gewoon doorrijden. Of als je gevallen bent, gewoon direct weer op je paard stappen, wordt er wel gezegd. Maar is dat ook zo? Soms werkt dat inderdaad zo. Je kunt dan terugkomen in het goede gevoel in plaats dat je er te veel over na gaat denken wat er is gebeurd en wat er kan gebeuren. Toch werkt dat niet altijd. De angst kan na een tijdje toch weer de kop opsteken. Dan is het zaak de controle weer terug te krijgen.

Herken jij jezelf in het bovenstaande? En zou je deze angst graag willen over winnen? Dan helpt onze instructrice je graag een op een verder! Er wordt geen gebruik gemaakt van een specifieke methode, maar er wordt echt gekeken en geluisterd naar wat jij nodig hebt. Stapje voor stapje zullen jullie samen proberen je angst te overwinnen zodat jij hopelijk weer met een goed gevoel het zadel in kunt stappen.