lessen paardrijden ruiterkamp

Lessen

Groepslessen

Ruiter en paard, op elk niveau voelen zich thuis op de Roosberg. Paardrijden is een geweldige sport  voor jong en oud(er). Ons Team van enthousiaste gediplomeerde instructeurs en fijne “Onze Paarden en Ponies” staan voor u klaar. Lees hier meer.

Privélessen

Onze enthousiaste ervaren instructeurs hebben hun sporen verdiend in de sport en geven privé lessen van beginner t/m Z niveau in dressuur, springen, zitles, longeren, dameszadel en eventing (op locatie). Lees hier meer.

 


Waarom paardrijden op de Roosberg?

Omdat ruiter en paard op welk niveau dan ook zich thuisvoelen op de Roosberg! Om goed te leren paardrijden moet je eerst de basis beginselen onder de knie krijgen. Dat gaat bij de ene ruiter sneller dan bij de andere, dat hoort erbij. Liefde voor het paard en plezier in het paardrijden, daar gaat het bij ons om! Paardrijden heeft te maken met leiderschap en wederzijds respect. Daarom is paardrijden zo’n mooie en goede sportbeoefening voor elke leeftijdscategorie, waarbij het paard vaak als spiegel fungeert. Door je rijkunstig te ontwikkelen groei je ook als persoon! Of je doel is het wekelijks rijden in een gezellige groep of het op de paardenrug genieten van de natuur, het rijden van een dressuurproef of springparcours alles is bij ons mogelijk.

Wanneer kan ik beginnen

Wij proberen alle ruiters zo snel mogelijk te plaatsen. In de eerste lessen leer je de eerste beginselen van het paardrijden en wordt wederzijds vertrouwen tussen ruiter en paard opgebouwd. Als je de eerste beginselen onder de knie hebt en kan galopperen wordt in overleg met de instructeur de overstap gemaakt naar een volgende groepsles.

Beginnende jeugd

De lessen voor de beginnende jeugd worden gegeven op woensdag en op zaterdag van 16.00 – 17.00 uur. Inschrijven kan d.m.v. het volledig invullen van het aanmeldingsformulier. Als uw kind kan gaan starten wordt u gebeld.

Beginnende ruiters vanaf 16 jaar

Beginnende ruiters vanaf 16 jaar kunnen meteen starten. De eerste lessen zijn altijd privé lessen van een half uur. Aanmelden kan door het invullen van het aanmeldingsformulier. Er wordt telefonisch contact met je opgenomen voor een afspraak. Je kunt ook persoonlijk langs komen voor een afspraak tijdens de openingstijden van Café de Roosberg.

Herintredende ruiters

Ben je een (herintredende) ruiter met voldoende ervaring dan wordt in de eerste privé-les samen bekeken in welke groepsles je het beste past. Aanmelden kan door het invullen van het aanmeldingsformulier.

Waar en hoe laat moet ik voor de eerste (privé) les aanwezig zijn?

Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent. Voor een eerste groepsles graag 30 minuten van te voren en voor een privé les 15 minuten voor aanvang aanwezig zijn. Voor de eerste les kan je je melden in de bar van Café de Roosberg. Daar kan je de lesovereenkomst invullen en contant of per pin afrekenen. Je neemt de eerste les ook een pasfoto mee, zet op de achterkant je naam en geboortedatum. Deze hebben we nodig voor de aanvraag van je FNRS Ruiterpaspoort. Daarna wordt 15 minuten voor aanvang van de les de pony’s/paarden ingedeeld door de instructeur bij de binnen of buitenrijbaan.

Ziekte & Opzeggen

Ziekte

Bij langdurige afwezigheid door ongeval of ziekte (langer dan 4 weken) kan de kwartaalkaart uitsluitend na de eigen risicoperiode van 4 weken worden stopgezet, mits u dit onmiddellijk bij aanvang van de blessure of ziekte schriftelijk aan ons heeft gemeld. Restitutie vindt uitsluitend plaats indien een en ander tijdig is gemeld, waarbij de plaats in de les komt te vervallen. Bij doorbetaling blijft de plaats behouden.

Opzeggen

Beëindiging van een kwartaalkaart kan uitsluitend plaats vinden door middel van het volledig invullen en inleveren van een formulier kwartaalkaarten bij de bar (dus niet per telefoon, post of e-mail) minimaal 1 maand vóór aanvang van het nieuwe kalenderkwartaal. Restitutie vindt niet plaats. Bij te late opzegging blijft de betalingsverplichting voor het eerstvolgende kwartaal van kracht.

Klik hier voor de voorwaarden kwartaalkaart / Klik hier voor het formulier kwartaalkaarten

Kledingvoorschriften

Om plezierig en veilig te kunnen paardrijden is goed passende kleding van belang. Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel: De kleding moet aansluiten en de schouders moeten bedekt zijn, dus geen slobbertruien of topjes. Loshangende sierraden s.v.p thuislaten. Lange haren graag in een paardenstaart of vlecht. Het rijden met een goed passende veiligheidscap norm EN 1384 is altijd verplicht. De eerste les kan die van ons geleend worden. Een rijbroek voorkomt doorrijplekken.

Het rijden met rijlaarzen of officiële jodphurschoenen met gladde harde chaps is verplicht. Deze zorgen ook voor een betere beenligging. Het rijden met berg- of stalschoenen is niet veilig en dus niet toegestaan. Mocht je van je paard vallen dan kan je met zulk soort schoenen in de beugel blijven haken met alle nare gevolgen vandien. Helaas worden dit soort schoenen nog steeds in sommige ruitersportzaken en op internet verkocht als rijschoen. Een stalschoen met profiel is gemaakt om op te lopen en niet om mee te rijden.

Rijden met rijhandschoenen wordt door veel ruiters als prettig ervaren. Dit is niet verplicht. In de winter is het rijden met handschoenen (geen wanten) een must. Ook is een maillot of thermo ondergoed onder de rijbroek dan een aanrader. Verder heb je een rijzweepje nodig. Veiligheidscaps, zweepjes en handschoenen zijn te koop tijdens de openingstijden van Café de Roosberg. Goede ruitersportzaken in en om Breda vind je bij adverteerders. Heb je nog vragen? Stel ze gerust!

Opzadelen en verzorgen

Beginners worden eerst nog geholpen met poetsen, op- en afzadelen. Het is wel de bedoeling dat je dit zelf gaat leren. Hiervoor hebben we maandelijks opzadellessen, zie Agenda. Het is nuttig om deze lessen vaker te volgen.

Tijdens onze gezellige en leerzame jeugdruiterkampen wordt er veel aandacht besteed aan de verzorging en basiskennis van paarden.

Veelgestelde vragen

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen deelnemen aan groepslessen?

Vanaf 7 jaar of groep 3 kunnen kinderen starten met de groepslessen. Jongere kinderen kunnen kennismaken met het ponyrijden in privé-lessen.

Waar en hoe laat moet ik voor de (privé) les aanwezig zijn?

Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent. Voor een eerste groepsles graag 30 minuten van te voren en voor een privé les 15 minuten voor aanvang aanwezig zijn. Voor de eerste les kan je je melden in de bar van Café de Roosberg. Daar kan je de lesovereenkomst invullen en contant of per pin afrekenen. Je neemt de eerste les ook een pasfoto mee, zet op de achterkant je naam en geboortedatum. Deze hebben we nodig voor de aanvraag van je FNRS Ruiterpaspoort. Daarna wordt 15 minuten voor aanvang van de les de pony’s/paarden ingedeeld door de instructeur bij de binnen of buitenrijbaan.

Mag ik als het koud is met mijn winterschoenen of thermolaarzen rijden?

Dit is niet toegestaan. Vanwege de breedte en profiel van deze schoenen/laarzen zou je bij een val in de beugel kunnen blijven haken. Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Het rijden met rijlaarzen of officiële jodphurschoenen met gladde zool en harde chaps is altijd verplicht. Natuurlijk kan je onder je rijbroek thermo-ondergoed en thermo-sokken dragen.

Kan ik een les inhalen?

De kwartaalkaart geeft recht op een vaste les per week. De kwartaalkaarten zijn persoonsgebonden en niet overdraagbaar. Lessen kunnen (om wat voor reden dan ook) niet ingehaald worden, ook niet in een bosrit. Zie voorwaarden kwartaalkaart.

Kan ik mijn kwartaalkaart in de zomervakantie 1 kwartaal stopzetten of kan iemand anders mijn lessen over nemen?

In de zomervakantie komen we de vakantiegangers tegemoet en worden in het 3e kwartaal 9 lessen doorberekend i.p.v. 13. Tijdens de schoolvakantieperiode Zuid kunnen dus 4 lessen minder gereden worden. Na de schoolvakantie worden de lessen weer gewoon geteld. Als je niet met vakantie gaat kan je natuurlijk gewoon door rijden of extra lessen rijden. Een kwartaal stoppen is niet mogelijk. De extra gereden lessen betaal je per keer contant of per pin aan de bar. Zie voorwaarden kwartaalkaart.

Ik kan wegens ziekte of blessure op doktersadvies een paar maanden niet paardrijden, wat moet ik regelen?

Zie voorwaarden kwartaalkaart: Bij langdurige afwezigheid door ongeval of ziekte (langer dan 4 weken) kan de kwartaalkaart uitsluitend na een eigen risico periode van 4 weken worden stopgezet, mits dit onmiddellijk bij de aanvang van de blesure of ziekte schriftelijk aan ons is gemeld. Restitutie vindt uitsluitend plaats indien een en ander tijdig is gemeld waarbij de plaats in de les komt te vervallen. Bij doorbetaling blijft de plaats behouden. Download hier de adreskaart, svp ingevuld en ondertekend naar ons toe sturen of aan de bar afgeven.

Als ik mijn kwartaalkaart opzeg, stopt mijn lidmaatschap bij de R.S.V. of F.N.R.S. dan ook?

Nee. Het lidmaatschap van de R.S.V. loopt niet via de manege en dient schriftelijk opgezegd te worden bij de R.S.V. Postbus 24, 4854 ZG Bavel

Het lidmaatschap van de F.N.R.S. en het ruiterpaspoort wordt stopgezet indien de kwartaalkaart volgens de voorwaarden schriftelijk bij ons is opgezegd via een volledig ingevulde adreskaart, verkrijgbaar aan de bar.

Ik wil graag mee doen aan de onderlinge wedstrijden, hoe schrijf ik me in?

Bij Wedstrijden hier lees je er alles over. In de bar ligt de inschrijfmap, hierin kan je je inschrijven.

Hoe zeg ik mijn kwartaalkaart op?

Zie voorwaarden kwartaalkaart: Opzeggen, om wat voor reden dan ook, dient minimaal 1 maand voor aanvang van het nieuwe kalender-kwartaal plaats te vinden. Download hier de lesovereenkomst (tevens opzegformulier) en stuur die volledig ingevuld en ondertekend tijdig per post naar ons toe. Dit formulier is ook verkrijgbaar aan de bar, je weet dan zeker dat je op tijd bent met opzeggen als je het inlevert voor 1 dec, 1 maart, 1 juni of 1 september, de kopie houd jezelf . Opzeggen kan niet telefonisch of per e-mail. Restitutie vindt niet plaats. Bij te late opzegging is stoppen met paardrijden natuurlijk mogelijk en blijft de betalingsverplichting altijd van kracht.

Staat je vraag hier niet bij? Stel je vraag dan aan de instructeur of aan de bar.