lessen paardrijden ruiterkamp

Lessen

Groepslessen

Ruiter en paard, op elk niveau voelen zich thuis op de Roosberg. Paardrijden is een geweldige sport  voor jong en oud(er). Ons Team van enthousiaste gediplomeerde instructeurs en fijne “Onze Paarden en Ponies” staan voor u klaar. Lees hier meer.

Privélessen

Onze enthousiaste ervaren instructeurs hebben hun sporen verdiend in de sport en geven privé lessen van beginner t/m Z niveau in dressuur, springen, zitles, longeren, dameszadel en eventing (op locatie). Lees hier meer.

 


Waarom paardrijden op de Roosberg?

Omdat ruiter en paard op welk niveau dan ook zich thuisvoelen op de Roosberg! Om goed te leren paardrijden moet je eerst de basis beginselen onder de knie krijgen. Dat gaat bij de ene ruiter sneller dan bij de andere, dat hoort erbij. Liefde voor het paard en plezier in het paardrijden, daar gaat het bij ons om! Paardrijden heeft te maken met leiderschap en wederzijds respect. Daarom is paardrijden zo’n mooie en goede sportbeoefening voor elke leeftijdscategorie, waarbij het paard vaak als spiegel fungeert. Door je rijkunstig te ontwikkelen groei je ook als persoon! Of je doel is het wekelijks rijden in een gezellige groep of het op de paardenrug genieten van de natuur, het rijden van een dressuurproef of springparcours alles is bij ons mogelijk.

Wanneer kan ik beginnen

Wij proberen alle ruiters zo snel mogelijk te plaatsen. In de eerste lessen leer je de eerste beginselen van het paardrijden en wordt wederzijds vertrouwen tussen ruiter en paard opgebouwd. Als je de eerste beginselen onder de knie hebt en kan galopperen wordt in overleg met de instructeur de overstap gemaakt naar een volgende groepsles.

Beginnende jeugd

De lessen voor de beginnende jeugd worden gegeven op woensdag en op zaterdag van 16.00 – 17.00 uur. Inschrijven kan d.m.v. het volledig invullen van het aanmeldingsformulier. Als uw kind kan gaan starten wordt u gebeld.

Beginnende ruiters vanaf 16 jaar

Beginnende ruiters vanaf 16 jaar kunnen meteen starten. De eerste lessen zijn altijd privé lessen van een half uur. Aanmelden kan door het invullen van het aanmeldingsformulier. Er wordt telefonisch contact met je opgenomen voor een afspraak. Je kunt ook persoonlijk langs komen voor een afspraak tijdens de openingstijden van Café de Roosberg.

Herintredende ruiters

Ben je een (herintredende) ruiter met voldoende ervaring dan wordt in de eerste privé-les samen bekeken in welke groepsles je het beste past. Aanmelden kan door het invullen van het aanmeldingsformulier.

Waar en hoe laat moet ik voor de eerste (privé) les aanwezig zijn?

Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent. Voor een eerste groepsles graag 30 minuten van te voren en voor een privé les 15 minuten voor aanvang aanwezig zijn. Voor de eerste les kan je je melden in de bar van Café de Roosberg. Daar kan je de lesovereenkomst invullen en contant of per pin afrekenen. Je neemt de eerste les ook een pasfoto mee, zet op de achterkant je naam en geboortedatum. Deze hebben we nodig voor de aanvraag van je FNRS Ruiterpaspoort. Daarna wordt 15 minuten voor aanvang van de les de pony’s/paarden ingedeeld door de instructeur bij de binnen of buitenrijbaan.

Kledingvoorschriften

Om plezierig en veilig te kunnen paardrijden is goed passende kleding van belang. Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel: De kleding moet aansluiten en de schouders moeten bedekt zijn, dus geen slobbertruien of topjes. Loshangende sierraden s.v.p thuislaten. Lange haren graag in een paardenstaart of vlecht. Het rijden met een goed passende veiligheidscap norm EN 1384 is altijd verplicht. De eerste les kan die van ons geleend worden. Een rijbroek voorkomt doorrijplekken.

Het rijden met rijlaarzen of officiële jodphurschoenen met gladde harde chaps is verplicht. Deze zorgen ook voor een betere beenligging. Het rijden met berg- of stalschoenen is niet veilig en dus niet toegestaan. Mocht je van je paard vallen dan kan je met zulk soort schoenen in de beugel blijven haken met alle nare gevolgen vandien. Helaas worden dit soort schoenen nog steeds in sommige ruitersportzaken en op internet verkocht als rijschoen. Een stalschoen met profiel is gemaakt om op te lopen en niet om mee te rijden.

Rijden met rijhandschoenen wordt door veel ruiters als prettig ervaren. Dit is niet verplicht. In de winter is het rijden met handschoenen (geen wanten) een must. Ook is een maillot of thermo ondergoed onder de rijbroek dan een aanrader. Verder heb je een rijzweepje nodig. Veiligheidscaps, zweepjes en handschoenen zijn te koop tijdens de openingstijden van Café de Roosberg. Goede ruitersportzaken in en om Breda vind je bij adverteerders. Heb je nog vragen? Stel ze gerust!

Opzadelen en verzorgen

Beginners worden eerst nog geholpen met poetsen, op- en afzadelen. Het is wel de bedoeling dat je dit zelf gaat leren. Hiervoor hebben we maandelijks opzadellessen, zie Agenda. Het is nuttig om deze lessen vaker te volgen.

Tijdens onze gezellige en leerzame jeugdruiterkampen wordt er veel aandacht besteed aan de verzorging en basiskennis van paarden.

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.